Bergerie d’Acremont in Café Fromage

19 Mei 2020

Yin en Yan, dat zijn Peter en Barbara van Bergerie d’Acremont. De inleiding die ik destijds in mijn boek “De Kunst van Kaas” schreef, is vandaag nog even actueel. Peter, de heerlijke chaoot en Barbara, de stem van de rede. Eén ding hebben ze gemeen: passie voor hun vak en voor elkaar.

Alle kazen die bij Peter en Barbara uit de kaastobe rollen, zijn op basis van rauwe schapenmelk. Om zich van deze heerlijke melk te voorzien, hebben ze een kudde van ruim 250 schapen. Het oud Belgisch melkschaap ras bijgenaamd de rattestaarten. Waarom? Dat moet je zelf ontdekken tijdens een bezoek aan de boerderij.

Je kan het hele jaar door bij Peter en Barbera logeren in hun vakantiehuis op de boerderij en hun kazen kopen in het hoevewinkeltje. En wat is er nu gezelliger dan op de boerderij van een heerlijke kaasfondue of raclette te smullen. Recht van het schaap omgetoverd tot de kaas op je bord.

© foto Jan Crab

Acremont, een deelgemeente van Bertrix, heeft heel wat te bieden.

Je kan hun kazen proeven en Peter in volle actie bewonderen. Sommige kazen verblijven tijdens het rijpingsproces op de wel meest romantische en bijzondere plekjes. 

Zo kan je l’Oeillet du château gaan bezoeken op de kaas-kraamafdeling in het kasteel van Bouillon. De kaas heeft zijn naam te danken aan de anjers (Oeillet) die weelderig bloemen in de tuinen van het kasteel.

Bleu de scailton met zijn subtiele blauwe aders, is genoemd naar de leisteenmijnwerkers (Scailton) die in de oude leisteengroeve werkten. In een donkere gang in groeve laat Peter de typische eigenschappen van de kaas evolueren. Laat je niet afschrikken door zijn blauwgrijze jasje want deze bleu is heel zacht en boterig, smelt op de tong met een licht pittige nasmaakje. Zowel zijn uiterlijk als naam zijn een mooie ode aan zijn verblijfplaats.

© foto Jan Crab

Le Comte de Acremont is een trotse robuuste kaas die zowel op je boterham kan als op de raclette pannetjes zich graag laat smelten. 

De meest veelzijdige van de drie. 

Zo heeft Acremont zijn eigen graaf tot leven geroepen.

Lekker thuis tafelen?

Kaasfondue van Bergerie d’Acremont:

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 g geraspte L’Oeillet Du Château
  • 400 g geraspte jonge Goudacremont
  • 200 g l’Acremont (2 jaar rijping)
  • 100 g geraspte Bleu de Scailton
  • 1 flesje blonde tripel,

bijvoorbeeld La Moraipire, het leisteenmijnwerkersbier gebrouwen in Brasserie de Millevertus in Breuvanne en verdeeld door de Confrérie des Scailtons uit Bertrix

Bereiding:

Warm het bier voorzichtig op en meng beetje bij beetje de kaas erdoor, zodanig dat de kaas smelt.

Alles gesmolten? Voilà. Klaar is Kaas.

© foto Jan Crab