Met café fromage kaasjes pimpen van schapenmelkerij Bosschelle.

5 juni 2020

Ondertussen een paar jaartjes ouder, verliefd en al lang geen kaasgroentje meer. Mag ik U voorstellen: de 26 jarige Laurens van Schapenmelkerij Bosschelle

Genietend van een zalig ritje op de fiets, doorheen de trage wegen van het mooie scheldenlandkom ik aan bij Laurens.

Laurens ken ik intussen al een paar jaar. Op dat moment was hij op 18jarige leeftijd de jongste kaasmaker die ik ontmoette.

Intussen is hij niet langer groen achter zijn kaasoren. Sinds kort woont hij samen met zijn lief Katrien en telt zijn kudde meer dan 100 Vlaamse melkschapen. Ook als kaasmaker is hij intussen verder gegroeid. Naast de verse kazen en yoghurt, maakt hij heerlijke gerijpte schapenkazen. Puur natuur of met lekkere kruiden in. Hij is de trotse maker van de als streekproduct erkende Vlaamse schapenplattekaas, tevens verkozen tot beste streekproduct van de Denderstreek. De gemiddeld 200 liter melk die Laurens per dag verwerkt , is nauwelijks voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen.

Als je veel geluk hebt, maakt Laurens De Witte van Atom, mijn persoonlijke favoriet!

Mijn persoonlijke favoriet van Laurens zijn hand, is De Witte van Atom.  Met een licht romige kraagje net onder het fijne schimmelkorstje, vult dit kaasje mijn mond met een volle boterige sensatie. Heerlijk! Het kaasje komt maar zelden langs dus als je de kans hebt, grijp ze. Ik kan alleen met jullie mee hopen dat “De Witte” snel tot een vast onderdeel van de familie mag gaan behoren.

© foto Jan Crab

Maak je eigen lentekaasje. Lekker vers.

Het enige wat je moet doen, is een vers schapenkaasje halen bij Laurens. Je kan dit op de boerderij gaan afhalen, op één van de vele boerenmarkten waar je Laurens zelf kan vinden of via de voedselteams. Als je net als ik veel kruiden in de tuin hebt, volg je de seizoenen en gebruik je wat je voor handen hebt. Versnipper verse bieslook samen met de bloemen en rol het kaasje erdoor. Lente-uitjes doen het ook goed. Heb je geen lenteuitje, gebruik dan wat rode ui. Ben je een liefhebber van het pittigere werk, laat je gaan met de pepermolen. Vergeet de fijn versnipperde radijsjes niet!

Smakelijk!