14 juni 2020

Dat ze lekkere kaas maken bij De Volle Maan wisten we al lang. Dat we er zo makkelijk en eenvoudig mee aan de slag kunnen is iets minder geweten.

Met geitenkaas hoeft het allemaal niet zo complex te zijn. Eenvoudig en puur dat is de boodschap. Laat dat ook het motto zijn van het team De Volle Maan. Lekker eenvoudig en pure smaken, daar zijn ze sterk in.

 

Video afspelen
© foto Jan Crab

De visie van De Volle Maan is er eentje van formaat. Ecologisch, biologisch en lokaal zijn hun sterke pijlers.

Terwijl Bart de geitenkudde hoedt en de boerderij met de bijbehorende landerijen verzorgt, verwerkt  Kathelijne de melk van de geitjes in lekkere kwalitatieve zuivelproducten en verwent ze de gasten in de prachtige gîte op de boerderij.

Blijf je graag een keertje overnachten? Verwacht je dan aan een volledig ecologisch ingericht huisje met een heuse authentieke AGA, een reuze openhaard en een heerlijk biologisch ontbijt.

De kinderen zijn het creatieve brein van het gezin.

Dochters Emma en Johanna’s inbreng zijn vooral terugvinden in de mooie foto’s op hun website en social media. Emma tovert de meest verrassende kleurrijke creaties van verse kaastaarten tot quiches. Zoon Jakob is de uitvinder van het heerlijk, verse hoeve ijs. Je ziet ze natuurlijk allemaal op zaterdag in actie in de winkel.

Taarten

Geiten en paardenbloemen. Een onverwacht droompaar.

Een weide vol met paardenbloemen bij mij om de hoek en de confituurbijbel van Madam Confituur om inspiratie uit te halen. Het gedroomde scenario. Het boek staat boordevol leuke tips om confituur, gelei, marmelade en chutney te maken met al wat je in de natuur kan vinden. Ik vond er dan ook het supermakkelijke recept voor paardenbloemengelei in en testte het voor je uit. Met succes!

De combinatie van de verse geitenkaas van De Volle Maan met de paardenbloemengelei van Madam confituur… 

Een onverwacht droompaar! Het lichte frisse zurige van de geitenkaas vloeit heerlijk samen met de zoetigheid en het licht kruidige van de gelei.

Maak het lekker zelf.

Madam confituur is zo lief dat ik het recept met jullie mag delen.

Ingrediënten voor 1 potje van 230ml:

  • 100 gele paardenbloemen
  • Sap van een halve sinaasappel
  • Sap van een halve citroen
  • 1 takje citroentijm of rozemarijn
  • 200 ml water
  • Confituursuiker (versie 500 g suiker op 1 kg fruit)

Bereiding:

  • Pluk een honderdtal bloemen zonder stengel. Dat gaat sneller dan je denkt 😉
  • Snijd vervolgens het groene “poepke” van de bloemen en doe de gele blaadjes in een grote kookpot.
  • Voeg het sap van de citroen en de sinaasappel toe. Het takje tijm en het water. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de kookpot.
  • Neem de kookpot van het vuur en laat een nachtje rusten.
  • Neem de volgende ochtend een zeef en een geleidoek. Leg het geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is het doek gebruiksklaar. Giet er daarna het bloemenmengsel door.
  • Meet het gezeefde sap af en voeg 55 gram suiker toe per deciliter sap.
  • Los de suiker goed op en breng aan de kook. Laar 3 minuten doorkoken.
  • Test op een bordje of de gelei voldoende stolt.
  • Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.
  • Giet de hete gelei onmiddellijk in een proper glazen potje. Vul het netjes tot de rand.
  • Sluit het potje onmiddellijk af met een deksel. Keer het om en laat afkoelen.